Kanaďané volí liberalismus a respektují diverzitu

Letos v Kanadě skončila dlouhá doba vlády konzervativců. Ve federálních volbách zvítězila Liberální strana Kanady (Parti libéral du Canada) podílem 39.47% hlasů. Ač se to tak z ČR momentálně nezdá, stále existují státy, v nichž slovo „liberál“ není považováno za sprosté. Dnes Kanada přivítala svůj nový kabinet vedený premiérem Justinem Trudeauem, jehož polovinu tvoří ženy. Na dotaz novinářky proč je pro něj tak podstatný 50% podíl žen (konkrétně tedy 15 žen z celkem 31 ministerských křesel), Trudeau odpověděl jednoduše: „Protože je rok 2015.“ Dovolím si interpretaci: ženy tvoří plus minus polovinu všech obyvatel planety Země. Přesně takový by měly mít i podíl na moci.

V českých podmínkách je něco takového zatím sci-fi, ale v případě kanadské vlády jde dokonce o ságu na pokračování. Někteří členové nového kabinetu by totiž asi našince více než překvapili. Seznamte se, tohle je Harjit Sajjaan, nový ministr obrany. Vyznáním sikh. Přesvědčením liberál. Narodil se v indickém Pundžábu. Veterán z Afghánistánu a Bosny. Nositel nejvyššího kanadského válečného ocenění.

FED-LIB-LT-COL-HARJIT-SAJJAN-Bod

Na fotce níže je nová kanadská ministryně demokratických institucí, Maryam Monsef, respektive hezky persky مریم منصف, narozená v Afghánistánu. Je ročník 1985, je jí tedy pouhých 30 let. Do Kanady přišla jako uprchlík. To jsou ti lidi, jak jim většina společnosti odmítá útočiště.

stažený soubor

Je to šok? Pro mnoho našinců nejspíš ano. A to je není dobrá vizitka. Pozastavovat se nad původem lidí je něco, co dle mého názoru nepatří do třetího tisíciletí. Jsem přesvědčený, že lidi bychom měli rozlišovat jako individuality a výhradně podle jejich jednání a charakteru. Protože žádné jiné atributy jednoduše nejsou podstatné. Vyznání, rasa, etnicita, sexuální orientace ani pohlaví. Nic z toho nedefinuje lidské bytosti, ať už jde o naše sousedy nebo o volené zástupce lidu.

Tak velká gratulace téhle usměvavé partě lidí a přeji jim, ať si vyhrnou rukávy a úspěšně se poperou s každou výzvou. Přeji jejich zemi a lidem, co v ní žijí krásnou budoucnost.

2 komentáře: „Kanaďané volí liberalismus a respektují diverzitu

  1. Voliči v litoměřickém volebním okrsku si zvolili do Senátu Syřana, první ročník Superstar málem vyhrál Syřan, naproti tomu Kanada znovuzavedla víza Čechům, aby zastavila masivní nárůst emigrace Romů do Kanady… Pane Vrobel, nedělejte z Čechů xenofobní rasisty, je to trapné. V ČR si našlo domov přes půl miliónu cizinců, nikdy v životě jsem neviděl žádný protestní pochod proti Vietnamcům nebo Ukrajincům. Azylák ve Vyšních Lhotách za posledních 25 let často praskal ve švech, nikdy jsem v jeho okolí nezaznamenal nějaké protesty.
    Vidím to tak, že v naší populaci je 5% pomatenců, kteří automaticky odsuzují vše co vypadá jinak a pochází odjinud, pak je tady 5% pomatenců, kteří by bezhlavě přijali kohokoliv kdo přijde odjinud aniž by kdy přemýšleli nad následky a pak je tady 90% těch normálních. Myslím, že první 2 skupiny mají víc společného než si myslí. Jsou to fanatici s kterými je jakákoliv racionální diskuze marná.

    To se mi líbí

    1. Kdyby letos veřejný prostor nevypadal tak, jak vypadá, neozýval bych se. Kdyby se těch 90% normálních lidí sem tam ozvalo, bylo ochotno participovat na demokracii, diskutovat, volit, byl bych úplně spokojený. Já jsem si letos tváří v tvář rétorice lidí, co jsou slyšet nejvíc, stejně jako našich vládních představitelů, řekl, že se zapojím do demokracie, tak tak činím. Myslím, že těch procent, o nichž mluvíte, je nicméně ještě méně. Zároveň si ale myslím, že s určitou nezanedbatelnou mírou xenofobie má problém většina populace. Tím z ní nedělám bestie, jen se domnívám, že v této době začíná být existenčně důležité pro tuto společnost se tím zabývat.

      To se mi líbí

Napsat komentář